Facebook Marketing

Kenapa Kos Iklan Di Facebook Semakin Meningkat?

Kenapa Kos FB Ads Semakin Mahal

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, ramai usahawan online yang menggunakan FB Ads mengadu tentang kos iklan di Facebook yang semakin meningkat dan tidak menentu.

Benda ini bukan saja berlaku di Malaysia, tetapi juga turut dirasai oleh pengguna FB Ads di luar negara seperti post yang saya kongsikan di bawah ini.

Persoalan yang ramai tertanya-tanya adalah…

Kenapa Kos Iklan FB Ads Semakin Meningkat?

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan antara kemungkinan yang menyebabkan perkara ini terjadi.

Baca Juga:  Cara Buat Iklan FB Ads Yang Jimat, Selamat & InsyaAllah Berkesan

Kenapa Kos FB Ads Semakin Meningkat

Berdasarkan satu laporan yang dikeluarkan oleh AdStage, kos CPM di Facebook telah meningkat sebanyak 171% dalam tahun 2017.

CPM adalah singkatan kepada Cost Per Thousand Impression atau dalam bahasa Melayu, kos untuk paparkan iklan kita sebanyak seribu kali.

Ini 7 point penting yang saya boleh rumuskan daripada laporan AdStage ini:

1# Belanja Iklan Bertambah Tapi Impression Sama

Jumlah kos iklan sejak bulan Januari 2017 meningkat, tapi impression tidak bertambah.

Dengan kata lain, jumlah yang dibelanjakan untuk iklan semakin meningkat tetapi tiada penambahan dari segi jumlah paparan iklan.

2# Purata CPM Meningkat Sebanyak 171% Sejak Januari 2017

Peningkatan CPM ini menunjukkan persaingan untuk paparkan iklan di Facebook semakin meningkat.

3# Purata CPC (Cost per Click) Meningkat Sebanyak 136% sejak Januari 2017

Sama seperti CPM di atas, CPC juga menunjukkan peningkatan yang ketara.

4# CTR Masih Sama

Walaupun CPM dan CPC meningkat, purata CTR (Click thru Rate) masih sama sejak 6 bulan lepas.

5# Pengguna FB Ads Bertambah

Berdasarkan laporan daripada pihak Facebook, jumlah pengguna FB Ads telah meningkat seramai 2 juta orang dalam masa 1 tahun (Mac 2016 – April 2017).

6# Ramai Pengiklan Naikkan Bajet

Berdasarkan satu survey yang dibuat oleh Hanapin Marketing, seramai 71% pengiklan mengatakan mereka akan meningkatkan bajet FB Ads untuk tahun ini.

7# Kos Iklan Dijangka Semakin Menaik

Mengikut statistic dan trend setiap tahun, kos iklan dijangka akan semakin meningkat dalam Q4 tahun ini (Oktober hingga Disember) disebabkan musim cuti dan juga perayaan.

Baca Juga:  Cara Buat Iklan Yang Ultra Targeted Tanpa Perlu Pening Kepala Fikir Interest Apa Nak Guna

Apa Yang Patut Anda Buat Sekarang?

Berdasarkan laporan di atas dan juga trend semasa, kenaikan kos iklan di Facebook memang tidak dapat dielakkan lagi.

Bila semakin ramai orang beriklan di Facebook, persaingan semestinya semakin tinggi.

Nak tak nak, Facebook terpaksa menaikkan kos mengikut konsep supply and demand.

Lebih-lebih lagi kerana Facebook menggunakan sistem auction atau bidaan untuk menentukan kos untuk setiap iklan.

Jadi adakah anda sepatutnya berhenti buat FB Ads dan cuba cara pemasaran yang berbeza?

Ini 5 saranan daripada saya:

1# Buat Website

Melihat kepada persaingan yang semakin sengit di Facebook, pastikan anda buat website cepat-cepat supaya anda boleh gunakan medium pemasaran yang lain sekali seperti SEO (Search Engine) dan juga Google Adwords.

Anda boleh belajar cara bina website dengan mudah (dengan kos bawah RM100) menggunakan Panduan WordPress ini.

2# Belajar Buat Iklan Yang Unik & Menarik

Untuk menjadikan iklan anda lebih murah dan berkesan, anda perlulah belajar menghasilkan iklan yang tampak unik dan lebih menarik berbanding pesaing anda.

Antara caranya…

  1. Banyakkan buat iklan menggunakan video (guna phone pun boleh)
  2. Belajar tulis ayat iklan yang berkesan (boleh belajar dari Panduan Ads Vault ini)
  3. Guna iklan jenis Canvas yang lebih menarik (boleh belajar dari Panduan Canvas Ads ini)

3# Tambah Ilmu Selalu

Pastikan anda sentiasa up to date dengan perkembangan semasa dan juga trend pemasaran terkini.

Follow sifu-sifu pemasaran yang ada dan jangan lokek untuk laburkan duit bagi menambah ilmu-ilmu yang dirasakan perlu.

4# Jangan Putus Asa

Kalau anda baru nak bermula, jangan mudah putus asa bila iklan anda tidak menjadi.

Teruskan berusaha dan kenalpasti apa yang anda perlu baiki dalam iklan atau kempen pemasaran anda.

5# Take Action

Akhir sekali, bila dah belajar macam-macam ilmu dari sifu sana sini, pastikan anda bertindak dengan ilmu tersebut.

Jangan peram ilmu lama-lama sebab ilmu ni cepat basi kalau tidak digunakan.

Bak kata pepatah,

Ilmu tanpa amal ibarat pohon yang tidak berbuah…

Semoga Anda Belajar Sesuatu

Saya harap anda belajar sesuatu dari artikel ini.

Kalau anda rasa ianya bermanfaat, silakan klik butang Share di bawah.

Sumber Rujukan:

  1. Facebook CPMs Increase 171% In 2017 [Report]

Leave a Comment

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Masukkan details anda di bawah untuk muat turun pakej video percuma daripada saya.

You have Successfully Subscribed!

Shares