Blog Firdaus Azizi

Kenapa Perlu Kenal Siapa Bakal Pelanggan Anda?

Sebelum mula buat promosi atau beriklan, kalau tak nak membazir duit, kita kena kenal pasti dahulu siapa bakal pelanggan kita.

Tanya beberapa soalan kepada diri sendiri, kita nak siapa yang dapat manfaat dari produk kita.

cara kenal bakal pelanggan

  1. Lelaki atau perempuan?
  2. Range umur dalam berapa tahun?
  3. Gaji sebulan dalam berapa?
  4. Dah berkahwin atau belum? Kalau dah berkahwin, ada berapa anak?
  5. Apa masalah utama bakal pelanggan ini? Apa yang dia mahu?
  6. Di mana biasanya tempat bakal pelanggan ini menghabiskan masa?

Dari kumpulan soalan di atas, kita boleh cipta satu model pelanggan atau lebih dikenali sebagai customer avatar.

Corakkan Iklan Berdasarkan Kajian

Dari kajian di atas, kita boleh set kan setting pada iklan Facebook dan cipta ayat yang sesuai untuk menarik perhatian bakal pelanggan kita.

cara buat bisnes

Contohnya, kalau kita jual ubat sakit lutut, kita tekankan perkataan sakit lutut supaya bakal pelanggan kita tertarik untuk baca lebih lanjut.

Contohnya, “Susah nak solat sebab lutut rasa longgar?”

Tapis Bakal Pelanggan

Cara ini juga membantu kita untuk tapis siapa yang betul-betul ada kemampuan untuk dapatkan produk kita, dan siapa yang betul-betul ‘laparkan' produk kita.

Teknik ini juga mengurangkan potensi ‘senyap lepas bagitau harga'.

Majoriti peniaga tak suka dengan situasi tu, betul betul?

Takde Idea Nak Tulis Ayat Iklan

Anda boleh belajar cara buat ayat iklan dari video Tuan Faisal Abdullah – Cara Tulis Iklan Power.

Beliau menceritakan asas kepada cara nak buat ayat iklan dan anda boleh bereksperimen dengan ayat-ayat sendiri.

Iklan Facebook hanya lah sebagai alat.

Salah satu akar kepada jualan tetap kepada bagaimana anda kenal bakal pelanggan dan apa yang mereka mahukan.

Tak Pasti Macam Mana Nak Mulakan Bisnes di Facebook?

Saya nak tolong guide anda step-by-step, tentang macam mana nak mulakan bisnes di Facebook, dari cara buat Fanpage, sampai cara buat iklan.

Jangan risau, kalau anda rasa anda tak pandai IT sekalipun, insya-Allah anda boleh follow.

Klik untuk dapatkan Video Panduan Cara Mulakan Bisnes di Facebook, dan anda boleh tengok ulang-ulang sampai jadi.

Saya juga ada sediakan group sokongan bagi anda yang dapatkan video ini, just in case anda ada soalan nak tanya kalau masih kurang jelas dengan penerangan dalam video.

Boleh Tolong Saya?

Jika anda rasa entry ini bermanfaat, tolong tekan butang LIKE & Share ya ^_^

Sharing is caring!

Nak Video Panduan Facebook Ads Terkini? Percuma Sahaja!

Hanya Masukkan Nama & Alamat Emel Anda Dan Klik Butang 'Download Sekarang!'

artikel berkaitan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Masukkan details anda di bawah untuk muat turun pakej video percuma daripada saya.

You have Successfully Subscribed!

Shares
Scroll to Top