Blog Firdaus Azizi

Cara Empty Cache W3 Total Cache & Reset CommentLuv

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah,

Semalam saya ada menulis betapa stressnya saya apabila sistem CommentLuv saya tak berfungsi. Lalu saya kongsikan cara saya troubleshoot masalah tersebut dengan mudah; clear cache di W3 Total Cache dan reset setting untuk CommentLuv. Penerangan step by step ada dalam entri tersebut.

Bro Eyriqazz ada bertanya di ruangan komen tentang cara untuk clear cache di W3TC, jadi saya cuba jawab dalam entri ringkas ini. Saya nak jawab di ruangan komen, tapi tak reti nak attach gambar untuk rujukan. Lagipun kalau tulis dalam entri baru, lebih mudah untuk pengunjung lain turut membaca.

Cara Clear Cache di W3TC

Lepas anda dah install plugin W3TC, anda akan nampak tab ‘Performance' di bahagian WP Admin Header Bar seperti dalam gambar di bawah. Klik tab tersebut dan akan ada drop down menu seperti dalam gambar di bawah.

Cara Clear All Cache di plugin W3 Total Cache

Anda hanya perlu klik ‘Clear All Cache'. Selesai.

Cara Reset Setting CommentLuv

Butang untuk reset setting CommentLuv agak tersorok di bahagian bawah page untuk CommentLuv setting. Kalau orang yang tak scroll sampai bawah, mungkin tak kan jumpa ataupun tak perasan langsung.

Anda hanya perlu klik butan ‘Reset' seperti di dalam gambar di bawah. Settle!

Cara Reset Setting untuk CommentLuv di WordPress

Itu saja perkongsian saya untuk hari ini. Harap Bro Eyriqazz berjaya membetulkan CommentLuv beliau (tak pasti apa masalah yang beliau hadapi).

Sehingga berjumpa lagi 😉

Nak Video Panduan Facebook Ads Terkini? Percuma Sahaja!

Hanya Masukkan Nama & Alamat Emel Anda Dan Klik Butang 'Download Sekarang!'

artikel berkaitan

14 thoughts on “Cara Empty Cache W3 Total Cache & Reset CommentLuv”

  1. untuk elakkan lagi masalah, just exclude je fail js commentluv kat bhgian minify.. bergantung pada theme jugak.. sb aku punye, mmg bnyak buat hal tp dah ok

    1. Saya tak pilih function minify dalam setting W3 Total Cache sebab bila pilih minify, blog jadi cara merba. Haha.

      Apapun, terima kasih atas tips Tuan. Insyaallah berguna untuk orang lain.

  2. patutlah comment luv saya tak berfungsi hari tu. saya terus delete je. maklumlah, newbie sangat2 di wordpress…. kejap lagi saya cuba kaedah ni, terima kasih ye..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Masukkan details anda di bawah untuk muat turun pakej video percuma daripada saya.

You have Successfully Subscribed!

Shares
Scroll to Top