facebook_pixel

Positifkan Diri Untuk Menghadapi Kenaikan Harga Barang?

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah,

Pagi tadi terpaksa menjejakkan kaki ke Pasar Pagi Kerteh sebab peti sejuk dah kehabisan bekalan. Liat sangat nak pergi pasar nih sebab keadaan Pasar Kerteh tak sebersih Pasar di Seksyen 16 Shah Alam. Dah la tak bersih, bukak bukan main lambat. Kalau pergi sebelum pukul 9, memang melangut jelah dekat pasar tu sebab peniaga baru nak letak barang.

Ops… Sebenarnya bukan nak tulis pasal Pasar Pagi Kerteh, tapi nak kongsi sikit pendapat tentang isu kenaikan harga barang dan juga video ulasan daripada Profesor Dr. Muhaya pada penghujung tahun lepas. Nak ulas 2 minggu lepas tapi blog belum siap 😛

Profesor Dr Muhaya mengulas tentang cara rakyat boleh menghadapi kenaikan harga barang
Profesor Dr. Muhaya

Sebelum Harga Minyak Naik (Hanya) 20 Sen…

Sebelum Perdana Menteri tersayang mengumumkan kenaikan harga minyak (RON95 dan diesel) sebanyak hanya 20 sen bermula 3 September 2013, di bawah adalah harga sumber laut di Pasar Kerteh:

  • Udang – RM18 ke RM22
  • Sotong – RM14 ke RM16
  • Ikan Kembung – RM7 ke RM8
  • Ikan Kerisi – RM8

Masa nih, harga sumber laut di Kerteh boleh dikira agak mahal dah jika dibandingkan dengan kawasan-kawasan lain (walaupun duduk di tepi pantai…). Maklumlah, kawasan ‘orang minyak' la katakan. Jadi semua orang yang duduk di kawasan Kerteh adalah dianggap kaya raya belaka.

Selepas Harga Minyak Naik (Hanya) 20 Sen…

Selang beberapa hari selepas pengumuman yang disukai ramai, harga sumber laut di Kerteh melambung naik! Memang saya terkejut dan tak sangka langsung. Yelah, lepas pengumuman tersebut, ramai yang cakap, “Naik 20 sen jer…”. Jadi saya takdelah risau sangat.

Harga terbaru dan terkini sumber laut di Kerteh:

  • Udang – RM28 ke RM36
  • Sotong – RM18 ke RM20
  • Ikan Kembung – RM8 ke RM10
  • Ikan Kerisi – RM8 ke RM12
Harga udang yang terlalu mahal
Udang Yang Berharga RM32/Kg

Sekali tengok harga memang rasa tercekik. Rasa cam nak puasa dan diet setiap hari pun ada. Apapun hidup perlu diteruskan…

Kalau nak kutuk-kutuk kerajaan sampai PRU14 pun belum tentu harga barang akan turun sebab biasanya kalau dah naik sekali, mana ada harga nak turun. Dulu harga minyak naik ke RM2.70 masa zaman Pak Lah, lepas dah turun balik, ada harga barang turun?

Bak kata Nabil, “Lu pikirlah sendiri!”.

Kes Video Profesor Dr. Muhaya dan Kenaikan Harga Barang

Sinar Harian telah membuat wawancara khas dengan Profesor Dr. Muhaya pada 24 Disember 2013 tentang isu kenaikan harga barang. Rakamannya boleh ditonton di bawah atau terus di Youtube –> Klik!

Selepas video ini tersebar secara meluas di media sosial, ramai yang menghentam Prof kerana kononnya beliau tidak bersimpati dengan rakyat yang hidup susah dan kerana beliau menasihatkan rakyat supaya berfikiran positif.

Disebabkan banyak sangat kritikan dilemparkan kepada beliau, beliau mengeluarkan satu lagi video penjelasan seperti di bawah ataupun terus di Youtube –> Klik!

Pendapat Saya Tentang Video Ulasan Profesor Dr. Muhaya

Pendapat saya mungkin agak bias sebab saya merupakan salah seorang yang selalu menantikan segmen beliau di Ikim.fm dalam segmen Islam Itu Indah. Beliau merupakan seorang Inspirator yang sarat dengan aura positif dan berpegang dengan konsep,

Bukan apa yang berlaku itu penting tetapi respons kita terhadap apa yang berlaku…

Saya ringkaskan pemahaman saya tentang apa yang beliau cuba sampaikan dengan tiga point di bawah.

1. Kenaikan Harga Barang Itu Pasti

Saya memang setuju bahawa kenaikan harga barang adalah suatu yang pasti berlaku. Susah sebenarnya nak elak harga barang daripada naik. Lebih-lebih lagi apabila harga minyak, tarif elektrik dan tol naik. Memang kerajaan boleh cuba menyerap kenaikan kos sara hidup dengan meneruskan pemberian subsidi. Soalnya, sampai bila asyik nak subsidi?

Apapun, kerajaan telah terbukti berkali-kali boros berbelanja. Tengok sajalah Laporan Ketua Audit Negara yang dibentangkan di Parlimen setiap tahun. Benda harga murah, tapi kerajaan beli dengan harga berkali-kali ganda mahal. Itu belum masuk soal ketirisan dan rasuah yang berleluasa tanpa penguatkuasaan.

Contoh ketirisan yang berlaku dalam kerajaan Barisan Nasional
Contoh Bagaimana Wang Rakyat Tidak Dibelanja Dengan Berhemah (Sumber dari Google)

Untuk mengelakkan rakyat menderita, sepatutnya kerajaan berjimat cermat dan fokus kepada usaha untuk mengekang ketirisan dan juga rasuah. Tapi, kerajaan yang memerintah sekarang ada ke track record yang menunjukkan mereka setelus dan secekap kerajaan negeri Pulai Pinang dan Selangor dalam menguruskan perbendaharaan negara?

2. Bagaimana Kita Respon Itu Yang Penting

Memang kita boleh nak marah pada kerajaan. Itu hak masing-masing. Prof bukan mengulas tentang adakah rakyat perlu marah pada kerajaan, tapi apa rakyat boleh buat untuk berhadapan dengan kos sara hidup.

Sebab itulah beliau menekankan berkali-kali tentang:

  • Bagaimana kita respon adalah penting. Kalau kita bertindak nak marah kerajaan, apa kita dapat untuk berhadapan dengan kenaikan harga barang?
  • Cari keberkatan dalam apa juga pekerjaan yang dibuat. Rezeki itu datangnya dari Allah. Dengan rezeki yang berkat, kita mampu untuk berhadapan dengan kos sara hidup yang meningkat. Allah beri kita mengikut usaha dan kesungguhan kita.
  • Berbelanja dengan berhemah. Beli apa yang perlu sahaja dan tinggalkan benda-benda yang merosakkan seperti merokok dan memakan makanan yang tidak berkhasiat.
  • Cara pendapatan tambahan. Boleh buat bisnes secara online ataupun boleh juga buat kerja part time. Ini adalah sebahagian daripada usaha kita.
  • Dekatkan diri dengan Allah. Jaga solat. Banyakkan berdoa. Sebab apa? Sumber rezeki itu dari Allah, bukan dari makhluk. Kalau kita sayang Allah, Allah akan sayang kita.
  • Banyakkan memberi kebaikan kepada orang, dan anda akan mendapat kebaikan. Ini memang hukum alam. Lagi banyak kita memberi, lagi banyak yang kita akan dapat. (Teringat lak tema blog Denaihati – Hidupkan Untuk Memberi)

3. Kerajaan Jangan Zalim

Dalam video ke-2 beliau ada menyeru supaya kerajaan lebih prihatin terhadap nasib rakyat jelata dan mengingatkan bahawa sifat pemimpin adalah mengutamakan rakyat.

Adalah tak logik sekiranya ada yang mengharapkan beliau untuk secara terus terang menembak kerajaan. Beliau seorang Inspirator atau motivator, bukan ahli politik. Dalam posisi beliau, adakah wajar kalau beliau tiba-tiba nak bertindak seperti Rafizi Ramli?

Apa Kata Anda?

Mungkin ada yang kurang bersetuju dengan pendapat saya sebab bukan mudah untuk berfikiran positif. Tapi bagi saya, berfikiran positif tidak bermaksud kita pasrah dan buat tak kisah.

Kalau anda rasa anda mampu untuk menegur dan menunjukkan bantahan dengan menyertai perhimpunan rakyat, itu hak anda.

Kalau anda rasa nak menulis entri di blog untuk meluahkan perasaan dan menyedarkan rakyat tentang salah urus kerajaan, itupun hak anda.

Kalau anda rasa nak pilih Pakatan Rakyat untuk memerintah pada PRU14 nanti, itu kewajiban anda. Ops… 😛

Yang penting, jangan nak marah sepanjang masa sebab banyak lagi benda lain yang anda perlu buat daripada asyik nak fokus kepada masalah kenaikan harga barang semata-mata.

Katakanlah, minyak atau susu tumpah. Adakah kita nak lap susu itu atau nak bergaduh siapa yang tumpahkan susu itu? – Profesor Dr. Muhaya

Nah, ini hanyalah pendapat saya. Apa pendapat anda? Jemput kongsi di ruangkan komen.

P.s. – Tolong gunakan bahasa yang manis, comel dan bersopan santun yer 😉

Firdaus Azizi

Firdaus Azizi telah berkecimpung dalam dunia Internet Marketing sejak tahun 2010 dan suka berkongsi ilmu beliau melalui blog, video dan seminar yang diadakan di seluruh Malaysia.

25 thoughts on “Positifkan Diri Untuk Menghadapi Kenaikan Harga Barang?

  1. Saya bukanlah seorang yang pakar ekonomi. Secara jujurnya kenaikkan harga agak menekan ekonomi perbelanjaan keluarga saya. Secara logik kenaikan harga minyak 20sen tetapi ada harga barang naik sehingga 50sen sehingga RM1 adalah sesuatu yang tidak munasabah.

    Untuk tahun 2014 sahaja pengusaha bas sekolah ditempat saya telah menaikkan tambang bas sehingga RM20 untuk sesi pagi dan petang untuk seorang anak. Walaupun puhak SPAD telah beri amaran agar tunggu bulan Mac tetapi ada pengusaha bas sekolah gagal akur. Lebih melarat lagi pak Menteri beri alasan dan cadangan supaya rakyat berbelanja secara berkhemah. Saya tidak pasti ia adalah nasihat atau guraun untuk rakyat. Paling meluat media kerap membincangkan dengan memanggilkan panel akademi membincangkan isu ini secara ilmiah tetapi tiada tindakan susulan.

    • Bukan bro sorang jer tertekan dengan kenaikan harga barang nih. Rasanya majoriti rakyat stress…

      Harga naik bukan sikit… Melambung kaw². Tak sure if peniaga saja ambil kesempatan ataupun memang kos mereka pun melambung.

      Kadang² kesian jugak dengan pemandu bas dan teksi. Mereka pun hidup susah dan ada anak bini untuk diberi makan. Kebanyakan daripada mereka jenis hidup susah walaupun ada yang bijak mencari client yang berduit.

      Ahli akademik nih kadang²…

      1. Terpisah daripada realiti sebab duduk di kalangan orang yang berduit

      2. Takut nak sentuh isu sensitif yang melibatkan pemimpin sebab nak bersifat neutral atau takut kena ban

      3. Terlalu fokus dari sudut akademik semata-mata sampai hilang nilai emosi

      P.s. – Terima kasih sudi singgah dan mengomen 🙂

  2. ulasan/penjelasan dari Profesor Dr. Muhaya perlu kita fahami sebaiknya, juga tindakan kita untuk atasi kekangan ekonomi hidup yang semakin mencabar sekarang. mengeluh saja memang takkan selesaikan masalah.
    terima kasih perkongsiannya dan backlinknya tu bro.

  3. Ramai orang yang punya pendapat macam ni. Masing-masing punya pendapat ada hujjah dan ada alasan tersendiri. Betul, kita kena fokus kepada penyelesaian masalah. Namun, dalam masa yang sama merungkai masalah yang ada juga perlu. Masalah takkan selesai selagi puncanya tidak ditangani dengan baik. Kita mungkin positif dalam menghadapi masalah. Positif yang tak berkesudahan juga tak baik sebab ia sesuatu yang tak seimbang. Ada positif dan ada negatif barulah neutral. Sekadar pandangan..

    • Betul cikgu! Kalau asyik positif jer masalah jugak. Tapi kalau nak betulkan punca kenaikan harga barang, macam kena tunggu PRU14 jer…

      Semua orang bebas punya pendapat sendiri. Yang penting, kita saling menghormati 🙂

  4. memang thn 2014 byk beri tekanan pd semua org ttg kenaikan harga barang biarpun ciktom masih belum berkahwin…wlpn pd dsrnya hanya dinyatakan kenaikan minyak 20sen..tp rentetan dr minyak tu fuel utama untuk transportation..menyebabkan kesan kenaikan pd semua brg/servis lain..

    mmg kecewa dgn kerajaan skang ni..kerana kenaikan melampau2..wlpn dikatakan rakyat masih banyak alternatif lain jika tidak mahu terikat dgn kenaikan harga dgn tidak menggunakan barang/servis yg dinaik harga..

    protes bagai pun pemimpin negara buat derk je..akhirnya rakyat melarat kena pandai manage & berjimat utk survive..kena rancang bajet sebaiknya utk 2014..ciktom pn dh mula start bwk bekal je ke ofis start akhir thn lepas..

    • Rasanya semua orang kecewa dengan kerajaan sekarang. Sebelum PRU13, macam² la akujanji yang dibuat…

      Lepas menang pilihanraya, Cik Tom terpaksa bawa bekal ke ofis. Sungguh tak patut… 😛

      P.s. – Orang bujang pun boleh terbeban, yang dah beranak pinak nih apa macam la pulak…

  5. Beginilah nasib bila kita jadi consumer semata-mata, kenaikan harga barang terpaksa kita tanggung/serap. Kalau jadi peniaga kita boleh counter dengan menaikkan harga barang/servis kita (seperti yang berlaku sekarang).
    Berniagalah…

    • Jadi peniaga pun pening kepala bila harga barang naik. Kita nak naikkan harga nanti customer cakap kita amik kesempatan la pulak…

      Dilema seorang peniaga jalanan 😛

  6. ekonomi negara ada banyak lari lah awal2 tahun nih …barang memang banyak yang dah naik harga… kedai makan jangan cakaplah… ikut tempat jugakla.. tempat aku nih memang dah ada yang naik… diaorang pun tak boleh buat apa, kalau tak nak bayar gaji pekerja, nak rolling beli barang mentah.. semua pembekal dah bagi harga baru.. peniaga tertekan, sebagai pengguna pun kena jugak tempiasnya…. kita sebagai rakyat pun ada usaha dan iktiar jugak… cuma kita kadang2 takkanlah nak bertepuk sebelah tangan. kerajaan, swasta dan semua ngo perlu memainkan peranan , bincang duduk sama-sama come out idea2 bagi selesaikan masalah ini… kerajaan suruh rakyat berjimat,,tapi diaorang jimat tak???

  7. KB bersetuju dengan pendapat bahawa kesukaran hidup bisa diatasi dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT..semua yang berlaku itu adalah ujian dunia semata-mata.Jadi KB tiada pilihan untuk berpeluk tubuh sekarang ini..usaha untuk menjana pendapatan dari blog mesti dilakukan sebaik mungkin..

  8. harga memang takkan turun.

    nak tak nak, kita kena buat sesuatu. Dan ambil tindakan segera.

    kena faham keadaan sekarang. Dan kena usaha lebih gigih.

    • Yang saya nampak, kita kena ada short term solution dengan long term solution. Kalau short term macam cari pendapatan tambahan serta berjimat cermat. Kalau long term, kita kena tukar kerajaan la gamaknya dalam PRU14 🙂

  9. Emm apa boleh buat bro..saya sekarang ni opuas fikir dah kot celah mana lagi nak cari duit lebih..tahun lepas kos belanja memang semput2 aje..masuk tahun ni mungkin makin semput..emm kena lebih berusaha dengan gighnya nak cari duit poket lebih ni…lepas ni komfirm lebih tension..hehe

    • Saya doakan bro murah rezeki. Jangan pening kepala sangat. Amalka tips Dr Muhaya; cari keberkatan dalam setiap pekerjaan dan jaga hubungan dengan Allah. Menjemput rezeki itu jauh lebih mudah daripada mencari rezeki.

  10. Penat jugak nak bertekak tentang kenaikan barang ni kerana tetap ada yang tidak lihat kepada aspek yang menyeluruh. Kononnya naik satu tak menjejaskan barangan yang lain dan sekarang lihatlah satu persatu naik dan naik serta terus naik. Adakah masih perlu kita berfikir secara positif?

Leave a Comment

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah dan kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain!

Shares
Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Masukkan details anda di bawah untuk muat turun pakej video percuma daripada saya.

You have Successfully Subscribed!