Facebook Marketing

Cabaran Besar Bisnes Fesyen Muslimah 2018 Yang Ramai Tak Tahu

Bisnes fesyen sebenarnya memang mencabar emosi, fizikal & mental. Siapa yang tak rancang betul-betul, stok boleh tersadai & ‘cash flow’ syarikat boleh terjejas.

Silap haribulan tidur pun tak lena sebab fikir stok.

Bayangkan, stok kain dah beli. Upah tukang jahit dah bayar. Gaji staf kena bayar setiap bulan. Tiba-tiba koleksi terbaru tak dapat sambutan. Fuhh… boleh menangis bucu katil.

Jadi pada hari ini, saya nak kongsikan kepada anda dua perkara:

  1. Apakah cabaran-cabaran yang pemilik bisnes fesyen kena hadap?
  2. Bagaimana kami bantu klien ‘survive’ walaupun musim membeli semakin berkurang?

Artikel kali ini adalah perkongsian sebenar daripada salah seorang klien kami yang bernama Cik Y yang jual produk fesyen.

Kelas Facebook Advance Marketing Terkini Ogos 2018 By Firdaus Azizi

Selepas anda baca artikel ini. Anda akan nampak situasi sebenar niche fesyen dalam dunia online di Malaysia. Supaya anda sedikit sebanyak boleh ambil iktibar.

Siapa Cik Y & Bagaimana Boleh Tercetusnya Bisnes Fesyen?

Cik Y ini asalnya jual seluar (jenama dirahsiakan demi menjaga privasi klien). Sudah mula berniaga sejak tahun 2015.

Bila ditanya kenapa memilih fesyen?

Bukan niche untuk produk kecantikan, kesihatan dan lain-lain.

Rupanya beliau jaga mak dia yang tengah sakit. Jadi, beliau perlukan satu model bisnes yang stok tak ‘expired’. Maka, disebabkan itu beliau pilih niche ini.

Bila ditanya apakah cabaran utama niche fesyen?

Ini 3 Cabaran Utama Cik Y Kongsikan.

1. Perlukan banyak variasi copywriting dan sebagai bisnes owner selalu tak sempat.

Dia tak sama dengan niche kesihatan. Kita main konten. Kemudian, boleh pakai lama. Niche fesyen ini kena selalu nampak ‘fresh’ baru orang nak beli.

Cik Y mula perasan kepayahan ini. Bila dia cuba jual baju seperti blouse, kurung, dll.

Buat seorang diri, memang tak sempat nak siap semua benda.

2. Susah nak monitor iklan setiap hari. Susah nak grow bisnes bila buat seorang diri.

Bukan sahaja copywriting asyik tak siap. Bahkan iklan pun tak sempat nak monitor (seperti tengok data, ok ke tak, untung ke rugi, dll)

Dah Penat Buat Ads Seorang Diri? Mahu Outsource? – Klik Sini

Akhirnya, Cik Y perasan.

Produk yang patut dilancarkan minggu ini, tiba-tiba kena ‘delay’ berminggu-minggu.

Bila delay, takde jualan. Syarikat rugi. Kalau ada sales pun stagnance. Rasa macam tak boleh grow dah. Kesannya, ‘cash flow’ juga akan terganggu.

3. Margin kecik. Sukar nak kekalkan kos untuk dapatkan 1 nombor prospek (lead)

Ini semua berpunca bila kita tak monitor iklan setiap hari. Iklan yang sama ditujukan kepada orang yang sama berkali-kali, boleh buatkan ‘ad fatique’.

Ad-fatigue ini maksudnya orang yang muak dengan iklan itu. Jadi, prestasi iklan mula tak stabil.

Dah Penat Buat Ads Seorang Diri? Mahu Outsource? – Klik Sini

Cik Y nampak benda ini berlaku, bila iklan beliau dah berbulan-bulan tak tukar copywriting. Respon mula menurun. Sales mula merundum.

Jadi Bagaimana Team Fames Bantu Cik Y?

Secara asasnya.

Setiap klien kami akan dibekalkan dengan 2 orang specialist.

Mereka berdua inilah yang akan tolong setup dan baca data iklan FB Ads hari-hari untuk klien.

  1. Copywriter
  2. Ads specialist

Mereka akan bantu untuk pastikan setiap kempen iklan mengikut landasan yang betul, supaya anda boleh fokus pada benda lain yang lebih penting (seperti production, develop sales team dan juga business expansion).

Serahkan kerja-kerja copywriting dan teknikal iklan kepada 2 orang ini.

Dah Penat Buat Ads Seorang Diri? Mahu Outsource? – Klik Sini

Bila saya tanya Cik Y, kenapa dia ambil servis kami? Berbaloi ke dengan sales yang dia dapat?

Ini 5 sebab utama Cik Y pilih Team Fames

1. Kerja marketing lebih tersusun sebab ada jadual dan monthly planning.

Kerja seorang diri atau dengan isteri. Tak sama rasa penat dan pecah kepalanya berbanding dengan anda ada konsultan atau mentor yang tolong buatkan.

Di Team Fames, setiap akhir bulan kita dah plan iklan apa yang akan berjalan pada bulan depan.

Masa akhir bulan itulah, kita susun strategi launching, teaser, jenis tawaran dan banyak lagi untuk bulan depan.

Jadi, Cik Y rasa ‘monthly planning’ yang kami sediakan ini sangat membantu untuk dia anggarkan sales pada bulan depan.

Ini contoh gambaran planning yang kami buat:

2. Dah tak perlu pening kepala pergi kelas belajar ilmu teknikal yang terbaru.

Bisnes owner sepatutnya fikir tentang cara nak kembangkan syarikat. Cara nak bawa masuk bakat-bakat baru dalam syarikat. Nak tambah tim, dll.

Tapi bila mereka terpaksa belajar teknikal. Bisnes mereka akan terabai.

Macam Cik Y sendiri mengaku bahawa dia sebenarnya tak berapa minat belajar teknikal. Tapi sebab nak SURVIVE, dia terpaksa belajar.

Bila balik kelas, belum tentu faham. Nak fahamkan makan masa jugak. Akibatnya, stok ke mana. Jualan ke mana.

Itulah sebab dia bersama Team Fames. Kami akan sentiasa update dengan teknologi & strategi terkini yang boleh tingkatkan keberkesanan iklan.

3. Sentiasa bagi report apa yang berlaku pada prestasi iklan setiap hari bekerja.

Bagi seorang bisnes owner, anda mesti perlukan data untuk buat keputusan kan? Tak ada bisnes owner yang buta-buta labur iklan sampai RM1000 sehari kalau tak tahu data. Setuju?

Jadi bagi Cik Y, Team Fames berjaya buatkan dia rasa yakin untuk spend lebih tinggi dari hari ke hari.

Jika sebelum ini dengan kami, beliau hanya berani spend RM100-RM200 sehari dan dapat jualan RM30k sebulan.

Sekarang, beliau dah berani spend RM300-RM500 sehari, untuk dapat jualan RM100k setiap bulan.

Peningkatan 3X kali ganda bila kita faham data. Dan Team Fames biasanya akan bagi data harian, mingguan & bulanan kepada setiap klien.

4. Sentiasa bagi idea dan inisiatif untuk tambah baik bisnes klien

Kalau semua benda kita nak fikir sendiri, itulah penyebab utama kenapa stok tersadai dekat bawah katil berbulan-bulan.

Lagi-lagi niche fesyen. Sebab stok semua kita dah tanggung siap-siap. Jadi, kalau tak terjual memang rugi la sentiasa.

Macam Cik Y sendiri, dia ambil servis Team Fames sebab nak ada pemikir lain untuk bantu dia bagi idea marketing.

Kalau buat sorang diri, tak tahu nak tanya siapa katanya.

5. Yang paling best, dah jimat banyak masa dan tenaga buat copywriting.

Tak dinafikan, ramai bisnes owner sebenar power buat copywriting walaupun ada segelintirnya kurang mahir bab ini.

Macam Cik Y sendiri, kalau tanya saya. Copywriting dia memang padu. Cuma masalahnya adalah tak cukup masa nak buat.

Nak suruh staf buat copywriting? Staf hanya diberi ilmu close sales dan bungkus produk jer.

Tapi dengan ‘oursource’ servis ke Team Fames. Beliau nak pergi China ambik kain pun takde masalah. Sebab copywriting kita buatkan.

Bukan sahaja copywriting, tapi sales funnel, teknikal Facebook Ads untuk target prospek berkualiti, idea untuk offer, dan macam-macam lagi kami kongsikan.

Akhir kisah Cik Y…

“Alhamdulillah, dalam masa 5 bulan. Sales Cik Y yang asalnya RM30k (Januari), kini bulan ogos 2018 walaupun dah lepas raya. Sales beliau masih boleh dinaikkan sehingga RM104k sebulan”

Penafian: Hasil setiap orang mungkin berbeza-beza bergantung pada banyak faktor. Kisah Cik Y ini salah satu daripada kajian kes Team Fames.

Selain daripada fesyen, kami juga berpengalaman urus klien dalam niche: Servis baiki laptop, gajet, kesihatan, bayi, ibu-ibu, penapis air dan makanan.

Bagi mereka yang berminat nak tahu lebih lanjut tentang servis kami, boleh klik sini.

Kami pilih dengan siapa kami mahu berurusan. Kalau sesuai baru kami katakan ‘ya’ untuk anda. Jika tak sesuai, kami beritahu siap-siap.

Senang. Anda puas hati. Kami puas hati. 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Join Workshop Saya Hujung Minggu Ini?Klik Sini!
+ +
Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Masukkan details anda di bawah untuk muat turun pakej video percuma daripada saya.

You have Successfully Subscribed!

Shares