Blog Firdaus Azizi

Cara Edit Post Yang Dah Dijadikan FB Ads

Beberapa hari lepas saya ada Share di wall Facebook saya tentang cara untuk tukar gambar untuk post yang dah dijadikan iklan di fanpage.

Sebenarnya, ini adalah antara soalan yang paling kerap saya terima dalam kelas Facebook saya dan juga Support Group alumni FATC (Firdaus Azizi Training & Consultancy).

Jadi insyaAllah dalam artikel kali ini, saya akan kongsikan dengan anda panduan step by step untuk edit ayat dan juga tukar gambar post yang dah dijadikan iklan.

Update 5 Mei 2016

Cara di bawah dah tak boleh guna untuk tukar gambar yang dah dijadikan iklan. Hanya ayat iklan sahaja boleh diubah guna cara di bawah.

Untuk yang belum tau…

Anda tak boleh nak edit mana-mana post yang telah atau pernah digunakan sebagai iklan.

Post yang tidak digunakan sebagai iklan berbayar @ Facebook Ads, anda boleh edit dengan mudah bila-bila masa.

Boleh rujuk contoh di bawah (opsyen Edit Post takde).

1# Butang Edit Post di FB Tiada

Kenapa & Bila Nak Kena Edit Ayat Iklan?

Kelas Facebook dan Online Terkini 2019 By Firdaus Azizi

Sebelum saya teruskan, mungkin ada yang tertanya-tanya soalan di atas 🙂

Ada beberapa situasi yang mungkin menyebabkan anda nak @ terpaksa edit iklan anda.

  1. Iklan anda kena reject dengan Facebook. Jadi anda nak betulkan mana yang salah supaya iklan boleh approve.
  2. Ada info yang anda terlupa nak masukkan, atau ada yang anda tersalah tulis.
  3. Iklan tersebut dah ada banyak engagement (Like, Comment & Share). Anda nak update dengan info @ promosi terbaru sambil mengekalkan jumlah engagement tersebut.
Iklan yang dah banyak engagement biasanya lebih mudah untuk menarik perhatian prospek. Ini dinamakan Social Proof.

Itu antara sebab-sebab yang saya biasa hadapi. Lain orang mungkin lain tujuan.

Cara Edit Post Yang Dah Dijadikan Iklan di Facebook

Ada 9 langkah untuk anda edit mana-mana post yang telah @ pernah dijadikan sebagai iklan Facebook Ads.

1# Pergi ke Ads Manager & klik pada nama kempen untuk iklan tersebut

Step #1 Ads Manager & Klik Nama Kempen FB Ads

2# Klik butang pensil @ edit di bahagian Campaign Setting

Step #2 Klik Edit Campaign

3# Klik pada link ke “Ad Setting”

Step #3 Klik Edit Ad Set Setting

4# Tukar post yang diiklankan di bahagian “Boosted Page Post”

Pilih mana-mana post pun tak kisah. Ini hanya sekejap saja; untuk bolehkan anda edit iklan anda.

Step #4 Tukar Post Yang Diiklankan di Page

5# Klik butang “Save and Close” 

Step #5 Save Setting Baru di Ads Set

6# Pergi ke Fanpage anda. Opsyen “Edit Post” akan muncul 🙂

Kalau opsyen Edit Post masih tiada, kemungkinan besar post tersebut ada juga digunakan dalam kempen & ad set yang lain.

Step #6 Refresh Page & Klik Edit Post

7# Anda sekarang dah boleh edit ayat iklan dan tukar gambar

Step #7 Edit Post Tambah Tukar Gambar & Klik Save

8# Tukar kembali “Boosted Page Post” di bahagian Ad Setting

Kalau nak senang, lepas selesai langkah 5#, jangan tutup atau kacau tab tersebut. Buka tab yang baru di browser anda untuk ke Fanpage & Edit Post.

Step #8 Tukar Kembali Setting di Ad Set Kepada Post Yang Nak Diikanlakn

9# Klik “Save and Close” dan selesai!

Baca Juga:  Kelas Facebook & Blog Edisi Ipoh

Step #9 Save Setting di Ads Set Selepas Post Iklan FB Dah Di Edit

Nota Penting!

Selepas anda klik “Save and Close”, iklan anda akan melalui proses “Review & Approval” lagi sekali.

Jadi ayat iklan & gambar yang anda baru tukar masih perlu mematuhi panduan pengiklanan yang ditetapkan oleh Facebook.

Ada Belajar Sesuatu?

Jika anda rasakan artikel ini bermanfaat untuk anda, klik butang Share di bawah dan kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan anda.

Nak Video Panduan Facebook Ads Terkini? Percuma Sahaja!

Hanya Masukkan Nama & Alamat Emel Anda Dan Klik Butang 'Download Sekarang!'

artikel berkaitan

33 thoughts on “Cara Edit Post Yang Dah Dijadikan FB Ads”

  1. salam tuan firdaus, let say saya dah boost iklan yg saya nk ubah. saya run dua ikla. sekali side bar dan mobile. perlu ke saya ad setting (langkah 4) untuk semua ad set saya? saya dahulukan dengan terima kasih

  2. Salam Tuan, says button edit post ada tapi bila klik takda apa-apa respond, berlaku di desktop.
    Tapi bila pakai phone android, boleh edit copywriting dia..gambar langsung tak boleh tukar,
    Kenapa ya.

  3. Masalah saya sama macam edzahrin.. ade butang edit post.. tp no respon.. saya cuba tukar browser google crome / firefox/dan internet explorer.. masih sama.. no respon..??

  4. tuan, kalau saya hanya boost post satu tu aja tiada post lain , saya x boleh edit la ye selain delete terus je ?
    sebab saya x boleh tukar post mcm tuan buat tu

  5. terima kasih tuan atas tunjuk ajar.. saya xpenah tau pon selama nih.. klu edit tu sharing sblm ni hilang x? boleh x edit melalui nset? kalu guna page melalui nset andoird

  6. betui jugak kan..kalau ada promo baru, just edit jer post yang dah banyak engagement.
    selama ni kalau nak buat promosi, mesti update post baru..walaupun untuk produk sama 🙂

  7. SALAM TUAN.. JIKA JUST NAK EDIT TEKS SAJA? SEBAB SAYA NAK EDIT UNTUK POST YG HANYA ADA SATU GAMBAR. SEPERTI YANG TUAN CAKAP POST ATAS HANYA UNTUK TUKAR POST YANG BNYAK GAMBAR

  8. Salam tuan..saya cuba edit gambar di post tetapi tidak boleh..utk edit ayat boleh pula.. ada cara lain tak..mohon pencerahan..

  9. Alhamdulillah.. terima kasih tuan.. Patutlah puas saya mencuba nak edit gambar tapi tak boleh jugak.. rupanya FB dah tukar policy lagi…

  10. Tuan, kalau nak tambah gambar bagaimana? Sekarang tak boleh ubah gambar, hanya ubah teks.
    Saya baru follow tips tuan masa post ni dikeluarkan, selang 1-2 minggu sudah berubah.

  11. Salam tuan firdaus, terima kasih di atas perkongsian ilmu. Saya cuma nak tukar teks sahaja sbb mmg post saya guna 1 shj gmbr. Saya dah cuba ikut step by step tapi still x blh..yg ade cume view edit history. cara ni mmg dh x blh digunakan lg ke tuan?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Masukkan details anda di bawah untuk muat turun pakej video percuma daripada saya.

You have Successfully Subscribed!

Shares
Scroll to Top