facebook_pixel

Cara Dapatkan Nombor Telefon Prospek Dengan Mudah

Beberapa hari lepas, ada perbincangan menarik dalam salah satu support group saya.

Seorang student saya yang jual produk kesihatan tanya tentang macam mana beliau boleh perbaiki prestasi iklan beliau yang sedang berjalan.

Saya berikan beliau beberapa cadangan untuk perbaiki prestasi iklan tersebut.

Saya kongsikan salah satu cadangan tersebut dengan anda dalam entri ini.

Semoga ianya bermanfaat 🙂

Support group ini khas untuk sapa yang dah pernah join kelas saya atau sudah mendapatkan pakej video saya (yang basic ataupun yang advance.

Cara Dapatkan Nombor Telefon Prospek Dengan Mudah

Tips Dapatkan Nombor Telefon Prospek Dengan Mudah

Iklan beliau yang sedang berjalan tu adalah iklan Page Like.

Jadi saya sarankan beliau jangan terlalu fokus nak dapatkan jumlah Likers yang banyak, sebab ia kurang membantu kalau beliau menjual produk kesihatan.

Bukan langsung tak penting, cuma kurang membantu untuk menghasilkan jualan.

Saya cadangkan kepada beliau untuk buat iklan Post Engagement dengan objektif untuk mendapatkan leads, atau dalam bahasa lain, database. Bahasa yang lebih mudah, nombor telefon prospek.

Ini screenshot daripada thread tersebut.

Cara Mudah Dapatkan Nombor Telefon Prospek

Bahagian Headline

Kalau anda perasan, saya mulakan skrip tersebut dengan soalan.

“Ada Masalah ___________?”

Headline berbentuk soalan sangat mudah untuk menarik & menapis prospek.

Hanya prospek yang betul-betul ada masalah tersebut akan teruskan membaca.

Saya beri contoh mudah di bawah.

“Kak, Anak Ada Masalah Eczema?”

Headline simple ini hanya akan menarik perhatian…

  1. Wanita (sebab saya guna perkataan ‘Kak')
  2. Dah ada anak
  3. Anak ada eczema

Itu bahagian headline.

Dulu boleh guna headline macam ini. Sekarang Facebook dah tak benarkan headline fokus pada masalah prospek.

Jadi boleh guna idea headline jenis konten (ada saya kongsikan di bahagian akhir artikel ini.

Bahagian Content

Dalam skrip ini, saya tak terus jual produk, tapi saya cadangkan kepada beliau untuk berikan konten yang bermanfaat.

Pastikan konten tersebut relevan dengan masalah yang dihadapi prospek.

Lagi bagus kalau ianya boleh bantu selesaikan masalah prospek dengan segera.

Mungkin anda terfikir…

Kalau anda dah berikan tips percuma yang boleh selesaikan masalah prospek dengan segera, buat apa prospek tu nak beli produk atau servis anda.

Betul?

Biar saya jelaskan 🙂

1# Orang Dah Bosan Tengok Iklan

Ini fakta yang anda harus terima.

Orang sekarang nih dah bosan tengok macam-macam iklan di media sosial.

Kebanyakan iklan adalah jenis yang hard selling atau sangat menjual.

Kalau anda buat iklan yang sama macam orang lain, iklan anda ‘tenggelam'.

Sebab tu kita buat iklan yang lain macam sikit 🙂

Teknik ni sebenarnya dipanggil teknik ‘Content Marketing'.

2# Buktikan Kita Ikhlas Nak Membantu

Bila kita berikan tips percuma yang boleh membantu selesaikan masalah prospek, diorang tak terasa macam kita adalah seorang ‘penjual'.

Baca Juga:  CPC Vs oCPM - Jenis Bid Yang Mana Satu Patut Anda Guna?

Prospek akan nampak kita sebenarnya ikhlas nak bantu selesaikan masalah yang mereka hadapi.

Prospek akan nampak kita memang betul-betul nak bantu mereka capai impian mereka.

Ala, macam bila kita gi klinik dan jumpa doktor.

Doktor akan bagi nasihat itu ini dan ubat untuk kita makan.

Doktor sebenarnya jual ubat tu kat kita, tapi kita tak terasa macam doktor tu tengah menjual.

Setuju?

#3 Tonjolkan Diri Kita Sebagai Pakar

Dengan berkongsi tips-tips yang bermanfaat, prospek akan nampak kita ni sebagai pakar dalam bidang tersebut.

Kita bukan sekadar salesmen, tapi kita betul-betul faham tentang masalah yang prospek sedang hadapi.

Dan kita tau macam mana nak bantu selesaikan masalah tersebut.

Dalam bahasa canggih, ini dipanggil strategi “Brand / Online Positioning”.

Dah Faham?

Sekarang dah faham kenapa saya cadangkan skrip yang agak unik ini?

Kita bergerak ke bahagian yang terakhir…

Bahagian Call-To-Action (CTA)

Dekat bahagian CTA, saya takde sebut tentang apa produk yang saya nak jual, tapi saya offer untuk berikan lebih banyak tips.

Bila buat gini, prospek lebih terbuka nak contact kita sebab dia tak terasa nak kena komit apa-apa.

Kenapa Guna Whatsapp?

Dalam skrip ini, saya suruh prospek Whatsapp sebab…

  1. Bila prospek Whatsapp kita, dia kena save nombor kita. Dalam masa yang sama, kita dapat nombor telefon prospek.
  2. Orang lebih mudah nak Whatsapp sebab ianya PERCUMA. Takdelah nak berkira sangat.
  3. Bila prospek dah Whatsapp kita, mudah untuk kita follow up ramai-ramai sekaligus menggunakan fungsi ‘Broadcast'.

Sekarang anda boleh juga Share link untuk invite prospek masuk ke Whatsapp Group (tapi mungkin akan ada yang berapa selesa kalau join group).

Fungsi ‘Broadcast' ni tak sama dengan ‘Group Chat'. Bila kita hantar ‘broadcast', prospek akan dapat Whatsapp dari kita secara personal.

Dan paling best, fungsi ‘broadcast' ini PERCUMA!

Pastikan kita ‘broadcast' pada senarai prospek yang dah save nombor kita. Kalau tak, ada kemungkinan message kita tak sampai dan nombor kita akan di ‘blacklist' oleh Whatsapp.

Tunggu…

Cara Mudah Buat Jualan di Facebook Guna Database

Ada beberapa perkara penting yang anda kena faham bila menggunakan strategi ini.

1# Ia Bukan Untuk Semua Bisnes

Skrip yang saya kongsikan ini BUKAN skrip yang boleh di copy paste untuk semua jenis bisnes.

Kalau anda jual barang fast cash, yang tak perlukan penerangan panjang lebar, strategi untuk mendapatkan nombor telefon prospek boleh diubah.

Contohnya:

Harga satu set hanya RM150.

Kos penghantaran saya belanja 😉

Nak Diskaun RM30?

Whatsapp <NamaAnda> “XYZ30” ke 011 1948 1730 sekarang.

Contoh:

“Firdaus XYZ30”

2# Bukan Semua Yang Whatsapp Akan Beli

Skrip ini tak menjamin semua yang contact anda akan beli (sebab anda offer TIPS, bukan produk / servis).

Yang pasti, mereka ada masalah yang anda boleh tolong selesaikan.

Baca Juga:  Tak Nak Prospek Lari? Ini Kesilapan Yang Wajib Anda Elakkan Ketika Menjual

Jadi…

Sales akan bergantung kepada sejauh mana skill follow up dan close sale anda 🙂

Nak Belajar Formula Close Sale Yang Terbukti Berkesan?

Klik gambar di bawah untuk mendapatkan Formula Close Sale dalam bentuk video dan skrip Whatsapp daripada Tuan Aqif Azizan yang terbukti berkesan (insyaAllah).

cara mudah close sale dengan prospek

3# Skrip Boleh Diubah Mengikut Kesesuaian

Skrip yang saya kongsikan itu sekadar contoh. Anda boleh modify skrip mengikut kesesuaian bisnes anda.

Contohnya, anda boleh cuba ubah Call-To-Action menjadi seperti di bawah;

Tips…

1. _____________

2. _____________

3. _____________

Nak Tau Cara Yang Lebih Mudah?

–> Whatsapp XYZ ke 011 1948 1730 sekarang

atau

–> Komen “Nak tahu!”

Teknik suruh prospek komen ni ada Pro & Cont.

Pro:

  1. Mudah untuk prospek
  2. Post tersebut akan menjadi viral
  3. Engagement akan tinggi (Like, Komen & Share)

Cont:

  1. Kalau ada pesaing nampak, dia boleh sailang
  2. Anda terpaksa respon secara manual kepada setiap komen
  3. Kalau banyak sangat yang komen, anda akan pengsan 😛

Nak Belajar Cara Tulis Ayat Iklan Yang Berkesan?

Saya banyak belajar ilmu penulisan daripada 3 orang sifu dalam entri ini. Anda juga boleh belajar dari mereka 🙂

Ada Belajar Sesuatu?

Saya harap anda belajar sesuatu daripada perkongsian saya kali ini.

Jika anda merasakan ianya bermanfaat, saya alu-alukan anda untuk klik butang Share di bawah.

Firdaus Azizi

Firdaus Azizi telah berkecimpung dalam dunia Internet Marketing sejak tahun 2010 dan suka berkongsi ilmu beliau melalui blog, video dan seminar yang diadakan di seluruh Malaysia.

49 thoughts on “Cara Dapatkan Nombor Telefon Prospek Dengan Mudah

  1. kalau guna wasap ni ok sikit..sebab kita cuma dapat mesej broadcast selagi kita save nombor peniaga tersebut kan?

    yang tak bestnya kalau peniaga guna sms blaster..sekali kita bagi nombor dan masuk dia punya database, memang susah bila kita nak unsubscribe balik.

    sudahnya, ngadap je laa bila dapat sms promosi tak berenti-renti 😀

  2. Assalamualaikum, tuan, saya menjalankan perniagaan menjual basikal lumba & bukit, memandangkan harga sebiji pun dah beribu ringgit, boleh bagi tips untuk tarik prospek. terima kasih

    • Salam Tuan Najib,

      Soalan yang menarik 🙂

      Kalau macam basikal yang tuan jual, mesti ada golongan2 tertentu yang minat.

      Boleh cuba cari tempat geng2 nih berkumpul di online, contohnya FB group atau forum mana-mana.

      Bila dah jumpa, cuba VALIDATE dalam group tersebut kalau ada yang berminat.

      VALIDATE – “Ada tak sapa2 yang berminat…”

      Info lanjut tentang validate ni boleh rujuk >> https://firdausazizi.my/mb2000

      Semoga membantu.

      Terima kasih

  3. Assalamualaikum tuan azizi..jazakallah diatas perkongsian ilmu marketing..
    Disini sy juga ingin berkongsi tentang perkataan ” manipulasi ” akan tetapi kepenggunaan perkataan tersebut jgn dilibatkan dalam iklan yg tidak sahih atau berlakunya iklan penipuan iaitu sekadar menarik org ramai utk membeli walhal indah khabar dari rupa…jadi ” manipulasi ” ni adalah bagaimana kita mengolahkan kedalam satu ayat yg boleh membuatkan para pembaca tertarik…bab membeli atau tak itu bukan persoalaan..yg pertama biar dia tertarik dan tertanya tanya..kdg2 dalam diam dia ada buat comparison dgn syarikat lain..juga dinamakan kaedah ” pembelian jiwa ” … konsep sy mudah..bila kita dpt manipulasi produk kita adalah the best yg ada berbanding dgn produk lain maka dan secara automatiknya jiwa mereka sudah anda membelinya hanya dgn kata2.. inshaaAllah jika anda jujur dan istiqomah ..buatlah apa jua bisnes pun..Allah akan tolong…
    ingat yea 2 perkara ” manipulasi ” dan ” pembelian jiwa “…sbg cth
    JIMAT ..MURAH dan PERCUMA ! hanya serendah RM18 sebulan..
    ( contoh ayat killer sbb buatkan bakal pembeli tertanya apakah produk tu ..pastu apabila jiwanya sudah dibeli maka jari jemarinya akan gatal menekan aplikasi whatsapp utk bertanya…dan dari situ adakan penerangan sedikit yg jelas..apa yg dimaksudkan JIMAT..MURAH..dan PERCUMA kenapa RM18 sebulan…sbb pada pandangan kebanyakkan bakal pembeli mereka dah boleh buat perbandingan…ni cth reply whatsapp :
    JIMAT krn komitmen Terendah RM8 sebulan.
    MURAH krn panggilan ke rangkaian luar 15sen seminit.
    PERCUMA panggilan kesemua nombor yg sama dan sebuah smartphone dgn pakej permulaan RM275. dan anda akan mendapat data internet 1GB unlimited highspeed RRP RM30 sebulan..akan tetapi dgn pakej hanya RM10 sebulan shj.Rebate setiap bulan RM20 selama setahun…

    nampak tak situ…ada org kata biasa shj..yea memang biasa pada org yg anggap itu biasa….sbb broadcast whatsapp ni perlukan volume yg besar sbg cth 100 org pertama ..kita andaikan 10% pun cukup dh..bersyukur..tp jgn lupa baki 90% lg perlu follow up..kita hantar lagi sehingga kali ke-5 .. kebiasaan prospek mahu tak mahu dia akan baca dan baca..mgkin tak sekarang..tp siapa tau tup tup prospek call terus nak beli…haaaaa
    ” anda buat lebih ..anda dapat lebih ”
    ” bila dpt yg betul..sila buat dgn betul betul”

    sekian perkongsian ringkas dr sy ..

    • Salam Tuan Masz,

      Kalau sebagai agen takaful, kena ubah call to action dengan tawaran yang bermanfaat untuk prospek.

      Contoh,

      “___ CONTENT ______

      Nak tau lagi banyak tips memilih pakej takaful yang terbaik?”

      Itu contoh la. Kena brainstorm apa offer terbaik yang Tuan boleh tawarkan.

      Semoga membantu.

      Terima kasih

    • Salam Tuan Jai,

      Maaf sebab saya belum ada perancangan untuk buat kelas di JB lagi. Kelas secara online pun belum ada plan nak buat.

      Mungkin tuan boleh dapatkan pakej video saya untuk belajar lebih lanjut.

      Terima kasih

  4. salam tuan firdaus..sy sangat suka mengikuti tips2 yang tuan bg..sangat berguna untuk memperbaiki skill2 yg slalu kita pandang remeh.sy harap tuan tudak bosan bg tips2 seperti ini pada masa hadapan. terima kasih..

  5. Assalam en.firdaus..
    Sya Bekerja sebagai consultan education utk golongan bkerja utk program diploma Hingga master…sebelum ni sya guna ayat biasa2 Ade la dua tiga org yg sgkut..mcm mana sya nk Promote sedgkan sya bkn direct bkerja dgn university tp bkerja dgn syarikat yg di lantik university..

Leave a Comment

Shares

Suka Artikel Ini?

Klik butang Share di bawah dan kongsikan dengan rakan-rakan anda yang lain!

Shares
Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Masukkan details anda di bawah untuk muat turun pakej video percuma daripada saya.

You have Successfully Subscribed!