Blog Firdaus Azizi

3 Cara Follow Up Untuk Buatkan Customer Setia, Sayang & Repeat Beli Produk Anda (Siapa Tak Nak Kan?)

Aktiviti follow up bukan semata-mata tanya prospek  “dah bank in ke belum? atau “bila nak bank in?”

Perkara pertama yang kita kena faham tentang follow up ini adalah, ia merupakan satu aktiviti ‘menjaga hubungan' dengan prospek dan pelanggan.

Ramai orang hanya sibuk jaga hubungan dengan prospek sampai mereka “bank in” duit je.

Lepastu mereka tinggal, takda next follow up dah.

Rugi sangat sebab jaga customer sedia ada 6x lebih jimat daripada cari customer baru.

Bayangkan 1 customer yang berpuas hati boleh bawak 3 orang customer baru untuk anda.

Kalau 50 customer, 100, 200 customer ?

Tak mustahil lebih banyak customer baru dariapada kenalan mereka akan beli produk kita.

So di perkongsian hari ni, saya nak share kepada anda bagaimana nak pujuk customer-customer sedia ada dan prospek membeli, dengan followup.

3 Cara Follow-Up Yang Berkesan Untuk Buatkan Cutomer Suka & “Sayang” Bisnes Anda

Untuk follow up, ada 3 cara yang saya gunakan supaya customer lebih selesa, suka dan senang untuk layan kita.

Saya harap selepas baca perkongsian ini anda boleh sharekan kepada team sales anda, supaya lepas ni lebih banyak loyal customer yang akan sentiasa repeat membeli dari anda.

Okay, jom kita mulakan dengan cara yang pertama dan paling asas, “Build Trust”.

Cara #1 – Build Trust

Nak yakinkan prospek untuk membeli, bukan sekadar offer yang menarik atau harga yang murah.

Tetapi kuncinya adalah “percaya”.

Pelanggan takkan membeli jika mereka tak “percaya” produk atau servis anda boleh menyelesaikan masalah mereka.

Dan kepercayaan ini yang kita kena bina.

Kaji balik bagaimana kita approach prospek.

  • Kenapa mereka tidak membeli?
  • Kenapa mereka masih tak percaya pada brand kita?
  • Kenapa prospek diam lepas bagi harga?
  • Kenapa prospek banyak bagi alasan bila tanya dah bank in?

Prospek takkan sanggup keluarkan duit mereka beli produk anda, jika mereka tak percaya.

So, apa yang kita kena buat supaya prospek percaya dengan kita?

Di antara perkara yang banyak saya highlight, terutama bila prospek pm atau datang jumpa kita adalah:

1. Tanya khabar dia

Mulakan perbualan yang mesra dan santai.

Secara tidak langsung prospek pun akan lebih selesa dan tak kekok nak berurusan dengan kita.

2. Tanya masalah Prospek

Apabila prospek dah rasa lebih selesa, slow-slow kita “korek rahsia” apakah masalah yang mereka hadapi sehingga mereka rasa berminat dengan produk kita.

Walaupun kita tahu produk/servis kita menyelesaikan beberapa masalah tertentu, tetapi kita kena tahu, dimana titik turning point yang membuatkan prospek datang pada kita.

Sebagai contoh produk kita menyelesaikan masalah berat badan berlebihan.

Baca Juga:  7 Cara Menetapkan Unique Selling Point (USP) Bisnes Anda

Of course prospek yang datang, berminat dengan produk kita sebab nak turunkan berat badan.

Tapi apakah masalah yang mengganggu emosi mereka, sehingga mereka rasa “aku kena turunkan berat badan aku sekarang”.

  • Kaki selalu sakit ke?
  • Susah kawal selera makan?
  • Suami dah kurang beri perhatian?
  • Orang luar selalu ejek tubuh badan mereka ke?
  • Susah cari saiz baju yang cantik-cantik ke?3

Setiap prospek mungkin ada concern yang berlainan terhadap masalah mereka.

Jangan mendesak jika prospek tidak bersedia untuk berkongsi masalah mereka.

Tanyakan apa yang anda boleh bantu mereka, sebagai tanda kita mengambil berat tentang masalah mereka.

3. Tanya berapa lama dah berdepan dengan masalah ni

Untuk mendalami emosi dan masalah prospek, cuba tanya berapa lama dah mereka mengalami masalah tersebut.

Jangan jadi tamak dengan hanya memandang untuk menjual produk kita.

Jika masalah prospek teruk, sebagai contoh melibatkan kesihatan mereka.

Minta mereka rujuk kepada pakar, kemudian barulah dapatkan produk kita sebagai ikhtiar.

4. Pernah ambil produk apa?

Apabila kita dah boleh berbual dengan prospek/ pelanggan, lama-lama mereka dah tak anggap kita ni seller, malah macam kawan.

Masa ni intailah sikit tanya sebelum ni produk/servis apa yang mereka pernah beli untuk selesaikan masalah mereka.

Tanya pengalaman bukan semata-semata nak cari peluang daripada kekurangan dan kelebihan pesaing je.

Tetapi kita boleh belajar, bagaimana seseorang pembeli membuat tindakan untuk membeli dan apakah yang membuatkan mereka beralih ke produk/servis yang lain.

Okay done build trust, next kita discuss apa lagi yang perlu kita bagi kepada prospek/pelanggan supaya mereka terus percaya kepada bisnes kita.

Cara #2 Give Content

Bila kita dah korek masalah prospek/ pelanggan sedalam-dalamnya, ambil usaha lebih untuk study masalah-masalah yang pelangan kita hadapi,

Kenapa kena study? Ehh mestilah kena. Kalau tak, macam mana kita nak tahu produk/servis kita sesuai dan selamat untuk mereka atau tidak.

Gunakan kemudahan Google untuk buat research berkenaan:

  • Apa punca atau tanda-tanda kepada masalah yang dihadapi
  • Jika tak selesaikan, apa akibatnya kepada mereka
  • Cara atasi, petua dan alternatif

Bayangkan bila kita dah ada data 100 orang prospek, 100 senarai masalah, dan daripada 100 masalah tersebut, kita boleh pecah dan hasilkan lebih banyak content mengikut 3 info yang saya beri di atas.

Content yang anda dapat bukan saja boleh guna untuk proses follow up, malah anda boleh gunakan untuk run iklan, post di page untuk tingkatkan engagement.

Bagi format content pula, janganlah terhad kepada text saja. Anda boleh cuba:

  • Broadcast messenger
  • Educational video
  • Voice note
  • Blogpost
  • Free ebook
  • Free class
  • Live sharing
  • Gambar/ infografik dan banyak lagi
Baca Juga:  Ini Tutorial Lengkap Cara Setup Whatsapp For Business

Bayangkan bila anda share content-content yang bermanfaat untuk prospek, mereka akan rasa kita faham dan mampu untuk menyelesaikan masalah mereka.

Bila ada expectation yang positif macamni, kepercayaan untuk kita akan lebih kuat.

Prospek membeli atau tidak, selagi mereka beri respond dan tanya kepada kita, berilah customer service experience yang terbaik.

Tapi kalau anda takda masa sangat buat content, anda boleh tips yang ketiga yang saya kongsikan ini, lebih mudah untuk anda.

Cara #3 Bagi Testimoni

Selain daripada content, testimoni adalah bahan bukti penting yang perlu anda sentiasa “restock”.

Restock?

Yes, cuba dapatkan testimoni setiap pelanggan, untuk kegunaan closing sales next pelanggan yang baru.

Jika prospek masih ragu-ragu, selitkan testimoni yang jika boleh mempunyai masalah yang hampir sama dengan prospek baru anda.

Sebagai contoh ada prospek yang takut nak beli pakaian online,sebab takut tak muat, takut tak cantik.

Selepas dah dapat sizing yang prospek mahukan, cuba cari testimoni mereka yang sama size dengan prospek.

Paling tidak prospek boleh dapat gambaran bagaimana penampilan mereka jika beli pakaian dari anda.

Berikan harapan kepada mereka, jika mereka beli produk/ service kita, hidup mereka akan berubah jadi lebih baik seperti testimoni kita.

Untuk mengakhiri perkongsian saya hari ni,  kongsikan sedikit kata-kata daripada Kak Zu yang kita boleh belajar iaitu…

“Bila berniaga, jangan hanya nampak duit semata-mata. Saat kita nampak duit je dan bila orang tak nak beli, kita marah-marah dan naik angin. Bagi akak bila customer PM dan reply mesej kita tu dah kira satu kegembiraan dan syukur.”

Kesimpulannya, tugas kita bukan untuk paksa orang beli produk kita, namun lebih kepada bimbing orang untuk buat pilihan yang betul, dan berpuas hati dengan pembelian yang mereka buat.

Perlukan bantuan Team FAMES untuk guide anda run iklan Facebook dan dapat lebih banyak prospek?

Jangan risau, anda buntu kami bantu. Di team FAMES, kami sentiasa terbuka kepada anda yang ingin mendapatkan sesi coaching one-to-one bersama kami.

Klik jer butang di bawah untuk info lanjut.

Nak Video Panduan Facebook Ads Terkini? Percuma Sahaja!

Hanya Masukkan Nama & Alamat Emel Anda Dan Klik Butang 'Download Sekarang!'

artikel berkaitan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Nak Video Pemasaran Facebook Percuma?

Masukkan details anda di bawah untuk muat turun pakej video percuma daripada saya.

You have Successfully Subscribed!

Shares
Scroll to Top